Magdalena 2009

Inauguració Escultura Panderola

LA PANDEROLA TORNA AL SEQUIOL

Felipe Fauvell durant la construcció del monument

El monument a La Panderola abans de ser inaugurat

Alberto Fabra, alcalde de Castelló i Felipe Fauvell descobrint La Panderola.

De esquerra a dreta: Marisa Ribes, Alberto Fabra, Felipe Fauvell, Elisabeth Breva i Miguel Angel Mulet front al monument

La secció de dolçaina i tabal de la A.C.Gaiata 15 Sequiol van amenitzar la inauguració.

Una de las plaques conmemoratives.

La escultura en la seva ubicació d'honor.

Placa en honor a Felipe Fauvell

 

Felipe Fauvell front la seua obra

Si, després de quasi quaranta-sis anys sense estar present en el Sequiol, la mítica Panderola torna al barri. I torna per a quedar-se.

Dins de les iniciatives que l'associació cultural Gaiata 15 Sequiol va planificar per a commemorar el seu vint-i-cinc aniversari, en 2006, va proposar a l'Excel·lentíssim Ajuntament de Castelló la col·locació d'una escultura commemorativa del pas del Trenet pel nostre barri ja que la seua figura és la representativa de la nostra associació, com a insígnia de la Gaiata 15 Sequiol.

El que es va iniciar com una idea, de seguida va ser acollida pel consistori, de la mà del Regidor de Cultura, Miguel angel Mulet i del Tinent d'alcalde del districte sud, Joaquín Torres, qui va començar amb els tràmits necessaris per a  poder portar a bon terme la idea.

Va assumir el projecte de disseny i direcció d'execució Felipe Fauvell Suller qui, sobre la idea original de la nostra insígnia, disseny de l'artista Toni Mir, i completant els més mínims detalls de la màquina original que encara es conserva, va començar l'ardu treball de  donar forma al projecte. Les pròpies Brigades Municipals de l'Ajuntament de Castelló, sota les sàvies directrius de Felipe Fauvell es van posar mà a l'obra per a conformar una escultura de més de tres metres d'alt per uns dos d'ample en què es reflectix, a dos cares, la imatge de La Panderola com una rèplica exacta d'aquell Trenet que vertebrava La Plana i que va deixar de funcionar un dia de setembre de mil nou-cents seixanta-tres.

Per a aquells amants de la xifres indicar que en la construcció de l'escultura s'han utilitzat 8.000 quilograms de xapa d'acer al carboni de 20 mm de grossària, 18 quilograms de fil de soldadura MIG-MAG d'1 mm, 65 quilos de tub quadrat de 300, 400 quilograms d'angular de ferro 100 x 10 i 16 litres de pintura TKROM. Tot això s'instal·larà sobre una base de formigó armat d'uns tres metres cúbics. Com a dada curiosa indicar que els rails presents en l'escultura són dos trams originals de la via per on circulava La Panderola, recuperades per les pròpies Brigades Municipals.

Per a la ubicació de la mateixa, es va buscar un lloc que, a més de pròxim a la nostra seu social i que abrigara a les nostres Gaiatas en la setmana gran, tinguera un sentit històric. I la solució va ser senzilla. L'actual encreuament dels carrers Herrero, amb Sequiol i Mestre Bretón, era el punt d'entrada de La Panderola al nostre sector. Per això es va triar este lloc, enfront de la seu social de la Gaiata 15 Sequiol i guardant una orientació tal que La Panderola enfilava el carrer en el seu transcórrer cap a les ciutats veïnes d'Almassora, Vila-real i Onda.

L'acte d'inauguració va tindre lloc el passat 2 d'abril comptant amb la presència del creador de l'escultura Felipe Fauvell, de l'alcalde de Castelló Alberto Fabra, dels regidors Marisa Ribes i Miguel Angel Mulet i d'Elisabeth Breva, la nostra presidenta i d'una important representació del Sequiol, així com de la nostra secció de Dolçaina i Tabal que van posar la nota musical a l'acte. Després de descobrir-se l'escultura es va disparar un remat pirotècnic para a continuació disfrutar d'un refrigeri.

A partir d'ara, la Panderola ja estarà per sempre en el Sequiol.


Panoramio

Tornar a Magdalena 2009 Tornar a història Anar a la pàgina principal