Magdalena 2009

Gaiatera Casa Valencia en Barcelona

Marta Mir Blázquez

Gaiatera de la Casa Valencia en Barcelona 2009

Gaiatera Marta Mir, Bellea Maria Isabel Ureña y Fallera Carmen María Lliso juntament amb les màximes representants de les festes de les capitals de provincia de la Comunitat Valenciana

María Mulet, reina de las festas de Castellón saludant després de fer la ofrena a Marta Mir.

Marta juntament a les representants de la casa valencia en Barcelona.

Imatge d'una part de l'expedició de Castelló a Barcelona per a asistir al nomenament de Marta.

NOMENAMENT DISSABTE 24 DE GENER
Va ser un acte merament protocol·lari.
Ens van nomenar cada una de les reines de la casa valència a Barcelona; primer la Gaiatera Marta Mir, després la bellesa Maria Isabel Ureña i finalment la fallera Carmen María Lliso. Vam donar rams a cada una de les representants que van pujar l'escenari: Fallera Major de València, Bellesa Major d'Alacant amb dos de les seues dames, madrina major Gaiata 6 “Farola-Ravalet”, Federació gestora de barraques i fogueres de Sant Vicent del Raspeig, reina de la poesia de València,… així com un altre a cada una de les representants de l'any passat de la casa València a Barcelona.
 
PRESENTACIÓ DIUMENGE 25 DE GENER
Va començar amb una recepció a les 11 del matí en l'entrada de l'hotel, on la Bellesa, la Fallera i la Gaiatera vam anar rebent a cada un dels que s'anaven acostant a l'hotel per a la presentació.
A les 12 va donar començament la presentació en el saló d'actes de l'hotel Barcelona Plaça. Enguany l'organitzava Alacant i es van basar en la celebració del centenari de dos grans autors de la comunitat valenciana, Ruperto Chapi i Francisco Tarrega.
La presentació, guiada en tot moment per Ama
ncio Rodriguez i Manoli Rubio, pertanyents a la junta de la Casa València a Barcelona, va començar amb una xicoteta actuació del “grup de Tabal i Dolçaina” de la colla Burumballa de Casa València tocant dos peces del seu repertori. A açò li continue les actuacions d'una ballarina de ballet Aida Gil de dansa clàssica i tres cantants d'òpera, Emma Buratti soprano, Cris Vinyes baríton, Carlos Lladres tenor i Jose María Aparicio al piano. Va constar de tres blocs de tres actuacions cada una, en les que la ballarina va interpretar temes de Francisco Tarrega i els cantants sarsueles de Ruperto Chapi.
Més tard arribe l'acte protocol·lari. Vam pujar a l'escenari en l'orde de Castelló, València i Alacant i ens van posar les nostres bandes com Gaiatera, fallera i bellesa i rams per a cada una. Darrere d'açò va pujar la mantenidora de l'acte Gotzone Mora Temprano, secretària autonòmica de la conselleria d'immigració i ciutadania de la Generalitat Valenciana. Ens dedique unes paraules a cada una de les reines acabades de nomenar sobre la història de la ciutat a què representem cada una. En el cas de Castelló va dir:
“La base de les festes és la gaiata que com bé es definix “és un esclat de llum sense foc ni fum” i la romeria on els castelloneros rememoren les seues arrels. No hi ha millor festa que la de Castelló on tots els anys es rememora la seua història i els seus avantpassats, on d'una manera o un altre celebrar les festes de la Magdalena són el record dels nostres orígens i una història que any rere any es recorda i es palpa entre les gents de la ciutat. On les gaiates, les colles i la resta de ens s'orgullizen de la seua història, un dels pocs llocs que posseïx festes d'història i on tot té un sentit” (he de dir que després de les paraules dedicades a Castelló i a mi va ser l'únic moment on el publique esclate en aplaudiments interrompent el seu discurs)
Després de les paraules de la mantenidora se li va fer un obsequi per part de la Casa València a Barcelona de mans de la presidenta Lola.
Després de les fotos pertinents, van començar a pujar les nombrosíssimes ofrenes que es van acostar fins a Barcelona a l'acte. No les record totes per desgràcia, però les que si són: Mestres Templers de Casa València a Barcelona; Casa València a Saragossa; Casa València a Melilla; Casa València a Madrid; Representant de totes les cases de València a Catalunya; Federació gestora de barraques i fogueres de Sant Vicent del Raspeig; Reina de la poesia de València; Madrina major, Madrina infantil i president de la Gaiata 6 “Farola-Ravalet”; Reina de les Festes de Castelló, Bellesa Major i dos Dames d'Alacant i Fallera Major de València.
Al finalitzar totes les ofrenes es va escoltar-va cantar l'himne de la comunitat valenciana.
Després de totes les fotos pertinents es va realitzar un xicotet piscolabis en una de les sales de l'hotel per a donar pas després al menjar en el saló principal. Esta va durar fins a les sis aproximadament on es va donar uns obsequis a cada una de les representacions que van acudir i on, com a detall curiós, em van tocar l'aniversari feliç amb dolçaines perquè va coincidir que el diumenge va ser mon aniversari… preciós.
 

Crònica realitzada per Marta Mir - Gaiatera de la Casa València a Barcelona 2009
 

Tornar a Magdalena 2009 Tornar a història Anar a la pàgina principal